Tazawa Koi Farm, doitsu hariwake specialist

Je bekijkt nu Tazawa Koi Farm, doitsu hariwake specialist

De Tazawa Koi Farm is geen hele bekende naam in de koi wereld. Over deze kweker hoor je eigenlijk zelden maar iets, wat jammer is. Deze kweker weet wel degelijk hoe hij zeer hoge kwaliteit koi moet kweken. Hoewel het geen bekende naam is, kennen de echte liefhebbers van doitsu hariwake deze kweker wellicht.

Naoshi Tazawa

Variëteiten van de Tazawa Koi Farm

Doitsu Hariwake kweker Tazawa

De eigenaar van de kwekerij is Naoshi Tazawa, die ondertussen een aardige leeftijd bereikt heeft. Noashi kweekt een groot aantal variëteiten. Voornamelijk is hij bekend geworden door zijn zeer goede kwaliteit doitsu hariwake, de schubloze geel met witte vissen. Hij kweekt hier werkelijk schitterende exemplaren van en op zijn farm kun je je ogen dan ook uitkijken wanneer je liefhebbers bent van deze variëteit.

Verder kweekt hij wat andere aparte soorten, zoals doitsu ochiba shigure, hajiro, matsukawabake en midorigoi. Ook zijn kujaku zijn van hoge kwaliteit en vooral de koppen zijn écht spierwit. Verder heeft hij wat meer voorkomende variëteiten zoals kohaku. Jaarlijks worden er op deze kwekerij ongeveer 70.000 koi gekweekt, waarvan het grootste deel als tosai wordt verkocht. De beste exemplaren blijven op de farm, en worden op latere leeftijd verkocht.

Koekjes en eieren?

Als je alles gehad denkt te hebben bij de kwekers in Japan, kom je toch nog voor verrassingen te staan. Tazawa is een aparte kweker, niet alleen in variëteiten, maar ook zijn farm en dan voornamelijk de voeding die er gebruikt wordt. Al bij aankomst op zijn kwekerij, mits de wind niet de andere kant op staat, ruik je zijn pruttelpannetje al. Een groot deel van de voeding die Naoshi gebruikt maakt hij namelijk zelf. In deze grote ketel zit werkelijk van alles, zaden, brood, vismeel, allerlei soorten koekjes en al het andere eetbare wat je kunt bedenken. Deze ingrediënten krijgt hij aangeleverd uit een koekjes producent in de regio. Gebroken koekjes of kleine productiefoutjes worden hier gebruikt om de vissen op te kweken. Wat er verder exact aan voeding gebruikt wordt om de vissen er zo mooi uit te laten zien, is een raadsel.

Kijkje op de Tazawa Koi Farm

Beelden zeggen altijd meer dan woorden, zie onderstaand een video van een aantal van Tazawa’s tosai in één van de koihuizen. Dat Naoshi een hele vriendelijke man is, mag duidelijk zijn: Naoshi was zo vriendelijk tijdens ons bezoek sneeuwlaarzen op te zoeken, aangezien er een flinke plas water achter zijn schuur lag.

Ook natuurlijk hebben wij de pruttelpan en mengmachine van deze kweker even in beeld gebracht.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Rik slijkoort

    Leuk fimpje we want more wilco

Geef een reactie