Cursus Koidokter Rob Heijmans bij Wilkoi

Zaterdag 21 januari heeft Rob Heijmans bij Wilkoi een cursus met praktijkgedeelte gegeven over waterkwaliteit, voeding, visziekten en ziekteverwekkers. De groep cursisten is op de (vroege) zaterdagochtend verzameld in de koffiehoek van de winkel. Even bijpraten over de Koihobby, en vervolgens gezamenlijk naar de cursuslocatie.

Cursus Rob Heijmans bij Wilkoi
Cursus Rob Heijmans bij Wilkoi

De cursus is op alle facetten van de hobby ingegaan, relevant aan het welzijn van Koi. Zo is Rob begonnen bij de basis, over waterkwaliteit en filtratie. Wat voor samenstelling heeft water, welke waterwaarden zijn relevant en wat zijn de effecten van de verschillende waterwaarden op elkaar. Rob is hierbij ingegaan op praktijkgevallen die hij in zijn verleden als Koidokter heeft meegemaakt of nog steeds regelmatig tegen het lijf loopt. Wat moet je bijvoorbeeld doen als de zojuist uitgevoerde druppeltest aantoont dat de ammoniakwaarde in de vijver 5 is, nitrietwaarde 1, en de zuurgraad 6,5?

Verdoofde Tancho Kohaku
Rob met verdoofde Tancho Kohaku

Rob is verder gegaan met een duidelijke uitleg over voeding voor Koi. In zijn ogen blijft dit een van de basispunten om Koi in optimale conditie te houden, naast de waterkwaliteit. Welke voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld belangrijk? En wat zijn de effecten van eiwitten en vetten? Wanneer gebruik je meer vetten, en wanneer juist meer eiwitten? Welke percentages voedingsstoffen zijn belangrijk in welke jaargetijden? Rob heeft onder andere aangehaald dat een voerstop in de zomerperiode geen verkeerde keuze kan zijn, en zelfs een zeer positief effect kan hebben op de gezondheid van Koi. In de winter daarentegen, onderbouwd Rob, is kleine beetjes voeren juist gunstig voor de conditie van de vissen.

Ook visziekten, ziekteverwekkers en parasieten zijn uitgebreid behandeld in de cursus. Wat de cursus extra leuk maakt, is de interactie welke Rob aan de cursus geeft. Rob gebruikt voorbeeldcases welke opgelost dienen te worden met de juiste aanpak. De cursisten krijgen de mogelijkheid om de te nemen stappen aan te dragen en vanzelfsprekend ook op ieder gewenst moment vragen te stellen.

Praktijkgedeelte

Het laatste onderdeel van de cursus bestond uit een praktijkgedeelte. Zelf de handen uit de mouwen, harstikke leuk en daarnaast enorm leerzaam om feeling te krijgen met de zojuist geleerde stof. Met uitleg en begeleiding van Rob zelf Koi vangen en bowlen. Deze vervolgens verpakken, bijvoorbeeld voor een noodsituatie wanneer er geen zuurstoffles aanwezig is. En natuurlijk heeft ieder van de cursisten de mogelijkheid gehad om zelf afstrijkjes te maken en deze te observeren en controleren onder de microscoop.

Praktijkgedeelte cursus Rob Heijmans
Praktijkgedeelte cursus Rob Heijmans

Vervolgens is Rob een stapje verder gegaan en heeft Koi verdoofd met de uitleg hoe kieuwafstrijkjes gemaakt kunnen worden. En vooral waarop gelet moet worden bij het maken van een kieuwafstrijkje. Ook deze afstrijkjes zijn gecontroleerd onder de microscoop. Al hadden wij en de cursisten stiekem gehoopt wat parasieten te kunnen aantreffen; is er gelukkig voor onze Koi niets waargenomen.

Alle cursisten zijn naar huis gegaan met een overdosis aan Koikennis en een cursusboek van Rob Heijmans met naslagwerk.

Geef een reactie