Paaiende koi in de vijver

Je bekijkt nu Paaiende koi in de vijver

Het wordt weer voorjaar, de dagen worden langer en meer zonlicht valt in de vijver. In Japan een belangrijke periode, waarbij de eerste kweken gestart worden. Ook bij ons begint de watertemperatuur verder op te lopen en komt de paaitijd weer langzaamaan in het vizier.

Planten, natuurlijk terrein om te paaien

Wanneer gaan koi paaien?

Allereerst is het belangrijk dat de aanwezige koi geslachtsrijp zijn. Met enkel tosai in de vijver, zal het natuurlijk onmogelijk zijn om een paai mee te maken. Als de vijver al enkele jaren ligt en de visbezetting ouder is geworden, is de kans veel waarschijnlijker.

In het voorjaar is het vaak merkbaar dat mannelijke koi achter de vrouwtjes aanzwemmen. Er gebeurt verder nog niet veel, maar duidelijk is het gejaag zichtbaar. Als we wat verder zijn en het zonnetje ervoor zorgt dat de watertemperatuur snel oploopt, kan het zomaar gebeuren dat een paai start. Vaak gebeurt dit laat in de avond, nacht en de vroege ochtend. De watertemperatuur dient minimaal 16 graden Celsius te zijn, vaak zelfs nog wat hoger bij temperaturen rond de 20 graden Celsius.

Wanneer alle factoren goed zijn, waaronder geslachtsrijpe vissen, kuit in de buik en de nodige watertemperatuur, kan een kleine verandering vaak de doorslag geven om een paai te starten. Hierbij kun je denken aan veranderingen in luchtdruk, bijvoorbeeld bij onweer. Of bij het toevoegen van een product, zoals een kuur tegen parasieten. Ook het introduceren van een nieuwe koi kan ervoor zorgen dat de paai start.

Geslachtsrijpheid van koi

Zoals gezegd, een minimale vereiste is geslachtsrijpe vissen. Mannetjes zijn in de meeste gevallen al op jongere leeftijd vruchtbaar dan de vrouwelijke exemplaren. Over het algemeen zijn mannetjes op tweejarige leeftijd paairijp, oftewel als nisai. Vrouwtjes zijn vaak één jaar later pas geslachtsrijp, op drie jarige leeftijd.

Afzetten van de eieren

Afzetborstels

In de natuur proberen karpers te zoeken naar een beschermde plek waar de eitjes worden afgezet. Hiervoor worden rietkragen, plantenbedden, plompenvelden en algen opgezocht. Veel koivijvers zijn volledig recht toe recht aan. Er zijn weinig structuren te bekennen waar de koi een geschikte plaats kunnen vinden om de eieren op af te zetten. Mochten er draadalgen zijn, zal dit de voorkeur hebben van de vissen. Wanneer er niets aanwezig is, is het verstandig om paaiborstels (of afzetborstels) te gebruiken, die zeer fijn en zacht zijn en daarmee en ideaal oppervlak vormen op de eitjes op af te zetten.

Bijkomend voordeel van de afzetborstels is dat ze verwijderd kunnen worden uit de vijver. Koi zijn namelijk gek op kuit. Nadat ze gepaaid hebben, zullen ze al snel het kuit gaan verorberen. Wil je een eigen kweek opzetten, dan doe je er goed aan de paaiborstels in een aparte bak te plaatsen.

Wilkoi beschikt over een assortiment van verschillende soorten paaiborstels en afzetborstels. Bekijk onze varianten hier.

Afgezette eitjes

Afvalstoffen en schuim na het paaien

Paaien is natuurlijk gedrag wat voorkomt, waaraan we niets kunnen doen. Helaas vormt het een grote belemmering van de waterkwaliteit. Daarnaast kan het zorgen voor beschadigingen op de vissen, doordat de vis vaak ruw tegen de kanten op gedrukt worden. Twee redenen waardoor veel mensen er geen voorstander van zijn en liever zien dat de vissen de paai overslaan.

Vaak is na het paaien schuim zichtbaar, wat door de overvloed aan eiwitten veroorzaakt wordt. Verder is er vaak ammoniak meetbaar na de paai. Een extra waterwissel van 10 tot 20% is daarom geen overbodige luxe.

Geef een reactie