Fukurin bij Koi: Wat betekent het begrip?

Mamoru Kodama geeft een duidelijke definitie van fukurin. “Fuku” staat voor “cover” of “wrap” en “Rin” staat voor “scale”. Dit kunnen we het beste vertalen naar het omhullen van een schub. Dit blijft een lastig te bevatten begrip, zonder foto en verdere uitleg is het haast niet te plaatsen. Met wat extra toelichting en een close-up foto doen we een poging het jou duidelijk te maken. De bowlfoto en close-up foto tonen Yamabuki Ogon van kweker Izumiya, waarop het fukurin zeer duidelijk zichtbaar is.

Fukurin bij Yamabuki Ogon van kweker Izumiya
Fukurin bij Yamabuki Ogon van kweker Izumiya

Wanneer spreken we van het eigenschap fukurin?

Bij een normaal schubbenkleed liggen de schubben van een koi tegen elkaar aan. Schubben groeien normaal in een horizontale lijn vanaf de kop naar de staart. Ook wanneer de koi flink groeit, blijven onder normale omstandigheden de schubben tegen elkaar aanliggen.

Bij koi waar fukurin voorkomt, gebeurt er iets aparts. Het lijkt alsof de schubben uit elkaar zijn gegroeid. De ruimte die tussen de schubben aanwezig is lijkt gevuld te zijn met een stukje huid. Dit patroon is goed zichtbaar, precies om de rand van iedere schub ligt een extra laagje huid. Dit is exact wat Mamoru Kodama aangeeft met de definitie van “Fuku”, wat hij omschrijft als cover of wrap. De schubben lijken hierdoor verdiept te liggen, wat een extra dimensie geeft aan de huid.

Als je met je vinger over de huid voelt, voel je duidelijk de randjes en verdiepte schubben zitten. Het gaat overigens niet om de schubben wanneer we spreken over fukurin, maar de randjes die zichtbaar worden: het omhullen van de schubben.

Variëteiten waarbij fukurin voorkomt

Fukurin kan alleen voorkomen bij geschubde variëteiten, en dus niet bij Doitsu (spiegel of schubloos). Op haast iedere Ogon variëteit is het duidelijk waarneembaar, zeker wanneer deze een leeftijd van sansai (3 jaar) heeft bereikt. Maar daarnaast kan het op iedere koi welke schubben heeft voorkomen, zoals onder andere Kohaku, Sanke en Showa.

Vooral op grotere vissen komt fukurin voor, dit ontstaat doordat de schub niet snel genoeg mee kan groeien met de rest van het lichaam van de koi. De openingen die ontstaan tussen de schubben worden gevuld met huid, welke hoger komt te liggen als de schub zelf. Hierdoor lijkt het alsof de schubben verdiept in een kuiltje liggen.

Fukurin een must voor hoge kwaliteit koi?

Fukurin is iets wat steeds vaker terug gezien wordt op verschillende variëteiten. Het wordt hoog gewaardeerd bij shows, maar is geen echte must voor een koi om in de prijzen te vallen. Een koi zonder fukurin wil dus ook zeker niet zeggen dat deze niet van hoogwaardige kwaliteit kan zijn. We kunnen stellen dat fukurin leuk is als extra, maar zeker geen echte must.

Yamabuki Ogon van kweker Izumiya
Bowlfoto Yamabuki Ogon van kweker Izumiya

Conclusie

Fukurin is het randje zichtbare huid welke om de schubben aanwezig kan zijn. Haast iedere Ogon variëteit toont deze eigenschap. Het lijkt alsof de schub dieper in de huid ligt. Het gaat met nadruk niet om de schubben zelf, maar juist om de randjes zichtbare huid rondom iedere schub.

Geef een reactie