Maak je vijver klaar voor de herfst!

Je bekijkt nu Maak je vijver klaar voor de herfst!

De tijd vliegt en in rap tempo zien we, hoe jammer het voor ons als vijverbezitters ook is, dat de dagen korter worden en de watertemperatuur langzaam zakkende is. Tijd om de juiste voorbereidingen te treffen en ervoor te zorgen dat we de vissen en vijver goed de herfst en aankomende winter in kunnen.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Er zijn gewoon wat handigheidjes en weetjes die we jou willen meegeven. Het gaat er voornamelijk om dat je deze punten in je achterhoofd neemt, om problemen voor te zijn.

Waterkwaliteit: dag in, dag uit

Na de zomer wordt de zin vaak wat minder om te vijveren. Controles en verversen liggen vaak op een lager pitje, terwijl dit nog steeds minstens zo belangrijk is als in de zomer! Zorg ervoor dat je de waterkwaliteit goed doorneemt. Let vooral op de hardheid, is de carbonaathardheid voldoende (minimaal 5)? Dit is de buffer van de zuurgraad.

Lees ook over het belang van de zuurgraad en hardheid: Belang van een goede pH- en kH-waarde in de vijver.

Meet je ammoniak in de vijver? Dan is dit wel het laatste moment om goed in te grijpen. Doseer bacteriën en zorg ervoor dat je de ammoniak onder controle krijgt voordat het verder begint af te koelen.

Preventie voor de reiger

Hoe lager de temperatuur wordt, hoe lastiger het voor een reiger is om voedsel te vinden in de natuur. De vissen zakken naar de diepere stukken van het water, waardoor het steeds moeilijker zoeken wordt. Die vliegende jongen is niet gek en heeft al snel in de smiezen dat er in de achtertuinen perfect heldere fly-in all-you-can-eat vijvers zijn. Juist in de herfst heb je een net of schrikdraad nodig. Een net is ook gelijk perfect om de grootste hoeveelheid blad uit de vijver te houden.

Bladeren uit de vijver halen

Iedere dag een keer met een fijn schepnetjes de blaadjes van het oppervlak halen scheelt heel wat afval in de vijver. Nog makkelijker is het om een fijnmazig net te spannen over de vijver.

Heb je een skimmer? Dan kun je overwegen hier een mandje in te zitten, zo kun je dagelijks de grootste bladeren makkelijk wegspoelen.

Gebruik aangepaste voeding voor het jaargetijde

Wanneer de watertemperatuur zakt mag je langzaam wat gaan afbouwen met voeren. De hoeveelheid mag omlaag, maar let er ook op dat je een juist voer gebruikt voor het jaargetijde. Een voer wat geschikt is voor temperaturen van 10 tot 15 graden Celsius is ideaal.

Waterplanten snoeien

Heb je een plantenfilter of planten in de vijver staan? Dan merk je vast al dat het blad geel begint te worden en de waterplanten wel in lijken te zakken. Het beste wat je kunt doen is de waterplanten snoeien en het overtallige blad wegnemen. Dit scheelt heel wat rottend blad wat naar de bodem wegzakt en verslijmt, belasting voor je filter en waterkwaliteit. Je zult zien dat de planten in het voorjaar weer als nieuw opkomen!

Blijf controleren

Het belangrijkste wat we je mee willen geven is dat je alles blijft controleren. Kijk iedere dag even in de vijver en controleer hoe alles erbij zwemt. Een oogje houden op de waterkwaliteit is nooit verkeerd, wanneer je deze onder controle hebt, heb je eigenlijk alles onder controle.

Geef een reactie