Een nieuwe Saki Hikari variant: Multi Season R

Je bekijkt nu Een nieuwe Saki Hikari variant: Multi Season R

Wanneer je de naam Hikari hoort, weet je eigenlijk al dat het goed zit. Al jaren worden de Grand Champions van de belangrijkste Koishows in Japan gewonnen door Koi die van kleins af aan opgegroeid zijn met Saki Hikari. De fabrikant van dit voer, Kyorin, staat niet stil en laat zien dat samenwerking met een universiteit kan leiden tot een innovatief en goed Koivoer.

Saki Hikari Multi Season R

Wat is Saki Hikari Multi Season R?

Het nieuwe voer van Saki Hikari is Multi Season R. Dit gaat om de basis van de “normale” Multi Season, met een nieuwe toevoeging. Hikari noemt deze toevoeging het R-extract, die de werking van Hikari Germ die in al het Saki Hikari voer aanwezig is verder bevordert. Hierdoor zijn de vissen beter beschermt tegen ziekteverwekkers, wordt de algehele gezondheid en het herstelvermogen bevordert, en moet het verouderingsproces vertraagt worden.

Waarvoor kan Saki Hikari R het beste toegepast worden?

Saki Hikari Multi Season R

Kyorin geeft aan dat Saki Hikari niet gezien moet worden als een geneesmiddel. Maar als voeding wat uit de juiste componenten bestaat waardoor de weerstand tegen ziekten verhoogt wordt, en hierdoor sneller herstel mogelijk wordt gemaakt.

Dit voer hoort goed tot zijn recht te komen bij gebruik bij:

  • Wanneer de conditie van de Koi niet stabiel is, bijvoorbeeld als gevolg van stress of blootstelling aan een slechte waterkwaliteit.
  • Tijdens een quarantaine- of opvangperiode of nadat een Koishow heeft plaatsgevonden.
  • Als onderhoudsvoer wanneer nieuwe vissen geïntroduceerd worden, of voordat deze geïntroduceerd worden.
  • Om de conditie van vijverwater te verbeteren bij problemen of ziekte van Koi.
  • Als dagelijks onderhoudsvoer, om de algehele weerstand te verbeteren.

Resultaten uit onderzoek van de Universiteit van Osaka

Kyorin heeft samengewerkt met de Universiteit van Osaka. Wat een goed punt is, en door ons zeker gezien wordt als een pluspunt. Door wetenschappelijk onderzoek kan aangetoond worden wat voor resultaten of verschillen opgemerkt kunnen worden.

Uit het onderzoek blijkt dat Koi gevoerd met Saki Hikari R een verhoogde weerstand hebben tegen de Aeromonas Salmonicida bacterie (gatenziekte). Geïnfecteerde vissen blijken een 90% grotere kans te hebben op herstel van deze bacterie/ziekte.

Hoe dit effect waarneembaar zal zijn in praktijk in een vijver zullen we moeten afwachten. Van één ding kunnen we zeker zijn: er is wetenschappelijke onderbouwing, wat bij veel andere voeders ontbreekt.

Testresultaten Saki Hikari Multi Season R Universiteit Osaka

Puur voeren of mengen?

Een goede vraag die we kunnen stellen is of dit voer puur gegeven moet worden, of dat mengen prima volstaat zonder dat de resultaten belemmerd worden. In de experimenten van de Universiteit van Osaka is gewerkt met een mengsel van normaal Saki Hikari voer en Saki Hikari R.

In één setting is 10% Saki Hikari R gebruikt. In de andere setting 50% Saki Hikari R. De eerste setting resulteerde na het experiment in 30% minder vissen met aanwezige Aeromonas Salmonicida.

Slechts 10% mengen met Saki Hikari R hoort dus als voor goede resultaten te zorgen. Maar 50% aanhouden resulteerde in dit onderzoek op aanzienlijk betere resultaten.

Geef een reactie