Ontwikkeling van een Showa: 81 dagen later

Je bekijkt nu Ontwikkeling van een Showa: 81 dagen later
Showa ontwikkeling

Dat de Koi variëteit Showa een prachtige ontwikkeling kan doormaken, in onze ogen misschien wel één van de mooiste om te volgen, is bij velen niet onbekend. Met het voorbeeld van deze, zeker niet de minste Showa, kun je duidelijk zien hoe het patroon en de bouw zich weet te ontwikkelen. We laten jou de ontwikkelingen zien tussen 17 maart en 6 juni.

Het zwart, ‘Sumi’, ontwikkeld zich in razendsnel tempo

Laten we beginnen met het begrip Sumi. Sumi wordt door Japanners gebruikt voor de zwarte patronen. Vooral sumi kan zich zeer snel ontwikkelen. Voor een deel komt daar door de condities van ons Nederlandse water. Wat is hier veel harder dan water in Japan. Die gevolgen van harder water heb je vast al eens onder ogen gehad, meestal in niet al te positieve zin: kalkaanslag in je douche, waterkoker, enzovoorts.

Dat harde water zorgt echter wel voor een positieve twist als het gaat om ontwikkeling van Sumi. De ontwikkeling bespoedigd zich namelijk, en vaak zien we dan ook dat een variëteit zoals de Showa eenmaal aangekomen in Nederland zich goed weet te ontwikkelen als het gaat om de zwarte kleur.

In slechts 81 dagen tijd weet het sumi zich snel te ontwikkelen en duidelijk intenser van kleur te worden. Kijk eens naar het zwarte patroon op de linker schouder. Haast inktzwart ingekleurd in juni, terwijl in maart de kleur nog maar lichtgrijs en vaag door de schubben heen kleurde.

Ontwikkeling Showa: periode 81 dagen
Ontwikkeling Showa: periode 81 dagen

Een Showa koop je voor de toekomst

We zeggen dan ook vaak in onze winkel, dat je bij Koi naar de toekomst moet durven kijken. Vaag en lelijk grijs zal zich vaak door ontwikkelen naar lakzwart Sumi. En toch is dat zwart niet altijd even gemakkelijk te voorspellen. Niet altijd wil zwart doorzetten zoals wat je verwacht.

Er zijn een aantal indicaties waar je op kunt letten. De makkelijkste is om te kijken naar reeds doorontwikkeld zwart. Oogt dat diepzwart met een mooie glans? Dan is de kans groot dat de rest van het onderliggende zwart dan zal volgen. Vaak begint dit rondom de kieuwplaten, de kop en het begin van de staartaanzet. Perfecte indicatoren voor Showa die 1 of 2 jaar oud zijn.

Ontwikkeling van de bouw, de ‘body’

Als iets bijdraagt aan een goed ontwikkelde Koi, is het wel de bouw van de vis. Hiervoor gebruiken we de term body. De body is eigenlijk het eerste waar je op moet letten bij de aankoop van een Koi. Eigenlijk zou de body perfect moeten zijn, alvorens je gaat kijken naar het patroon.

In de basis is een goede bouw bij een Koi een stevig gebouwd lichaam, waarbij het breedste punt vlak achter de kieuwplaten ligt. Wat we graag zien is een gestroomlijnde brede bouw, die vanaf vlak achter de kop niet invalt. Een bouw die geleidelijk afneemt (smaller wordt) richting de staartaanzet van de Koi. Dat resulteert in een breed lichaam, het liefst zonder vorming van een buik.

Een voller lichaam en een massieve ‘backbone’

Bij de ontwikkeling van deze Showa in een periode van 81 dagen is te zien dat de bouw iets verbeterd is. Het lichaam is wat voller geworden. Op de rechter foto is op de rug te zien dat de ‘backbone‘ wat beter zichtbaar is geworden. Dit gedeelte is het skelet van de vis, het geeft een goede indicatie hoeveel massa de Koi nog kan aanzetten in de komende jaren. Daarmee een indicatie dat er nog ruimte is voor een krachtiger lichaam, een goede eigenschap voor de toekomst.

Showa ontwikkeling
Showa ontwikkeling

Geef een reactie