De winter lijkt een periode waarbij er niet veel gebeurt in het vijverleven. Dit is deels waar, maar het is hier niet juist om de conclusie te trekken dat er niets aan de vijver gedaan hoeft te worden. Zeker wanneer de temperaturen in de winter wat hoger blijven, zoals we de afgelopen tijd meegemaakt hebben, is onderhoud aan de vijver zonder twijfel benodigd.
We krijgen in deze periode van het jaar dan ook altijd aardig wat vragen. In deze blog gaan we in op een aantal vragen en problemen die we deze winter al meermaals voorbij horen of zien komen.
De pomp in de winter niet uitschakelen
Een simpeler antwoord op de vraag of de vijverpomp in de winter uitgeschakeld dient te worden is er eigenlijk niet: Nee, liever niet. Het filter en de pomp dienen gedurende het gehele jaar ingeschakeld te zijn. Zomer én winter, zelfs met temperaturen beneden de nul graden Celsius. Vissen ontlasten het gehele jaar en brengen afvalstoffen in het water. Ook in de winter kan daardoor het ammoniak gehalte oplopen.
Daarnaast zorgt het doordraaien van het filter gedurende de winter ervoor dat niet de volledige bacteriekolonie in het filter afsterft. Dit kan veel problemen voorkomen wanneer de hoeveelheid voeding in het voorjaar weer langzaam vermeerderd wordt.
Teveel stroming in de winter?
Een vraag die we in de winkel veel langs horen komen is of het mogelijk is teveel stroming te hebben wanneer de watertemperatuur fors gezakt is. Een forse stroming van bijvoorbeeld de gehele vijverinhoud verpompen in één uur is wat teveel van het goede. Dit is onnodig, voor de vissen niet fijn en daarnaast kost het onnodige energie. Niet de beste optie voor je vissen en jezelf dus.
Je kunt goed merken dat het vijverleven op een lager pitje draait. De vissen zijn trager, en de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt zakt. Alles mag dus wat langzamer draaien. Zo geef je de Koi ook de kans om een rustige plek uit te zoeken, wat dichter tegen de bodem. Wanneer de vissen naar de bodem zakken vanwege de lage temperaturen en hier nog steeds weggeduwd worden door de stroming, zorg er dan voor dat de pomp wat teruggeschroefd wordt en de stroming verminderd.
Vissen lijken lusteloos en zijn aanwezig aan het oppervlak
Dit verschijnsel is geen goed teken bij een lage watertemperatuur. Toch gebeurt het maar al te vaak. Vaak als gevolg van te weinig verversen en geen controle van de waterwaarden. De eerste twee stappen die je dient te ondernemen zijn het testen van het water, en direct een waterwissel van 10-15%.
In dit geval gaat het geregeld om een te lage pH-waarde (zuurgraad) vaak als gevolg van een te lage kH-waarde (carbonaathardheid). Zeker bij een zachte winter, waardoor de temperatuur net wat hoger is en hierdoor het vijverleven actiever is, kan de kH wegzakken. In dit artikel kun je alles over de pH- en kH-waarde teruglezen: Belang van een goede pH- en kH-waarde in de vijver
Springende vissen in de winter, parasieten in de winter?
Zeker bij zachte winters, wanneer de watertemperatuur wat hoger is zoals tussen de 7 en 10 graden Celsius, kan het gebeuren dat parasieten toeslaan. Vaak opvolgend aan een slechte waterkwaliteit. Springende en flitsende Koi in de winter kunnen dan ook zeker voorkomen.
Een eventuele behandeling is mogelijk, zo kun je bijvoorbeeld Calin met NPC en Triclam prima gebruiken bij deze watertemperaturen tegen trichodina en huidwormen. Let wel op, behandel alleen wanneer je zeker weet welke parasiet er op je Koi zit.
Mag de UV-lamp uit in de winter?
De één zet de lamp uit, de ander laat deze aan staan en meedraaien. Het maakt in principe niet uit: in beide gevallen zal de vijver prima de winter doorkomen. Echt nodig is het niet om de lamp aan te laten. De voornaamste functie van de UV-lamp is het tegengaan van zweefalgen, deze komen vooral voor in het voorjaar, zomer en herfst. Door het weinige zonlicht wat in de winter in de vijver komt, en het ontbreken van de juiste voedingsstoffen, krijgen zweefalgen vaak niet de kans om te groeien.