Wat te voeren in het najaar en in de winter

Je bekijkt nu Wat te voeren in het najaar en in de winter

Hoe jammer het ook is, we zullen ons moeten aanpassen aan de watertemperatuur in het najaar. Dat is vaak al te merken, de vissen worden wat rustiger en zijn minder gretig op het voer. Geen directe paniek nodig, dit is volkomen normaal wanneer de watertemperatuur zakt.

Vertering volledig afhankelijk van de watertemperatuur

Koi pellets

Koi hebben geen maag, maar enkel een darmkanaal waarvan de spijsvertering geheel afhankelijk is van de watertemperatuur. Niet voor niets zijn koi daardoor bij warme temperaturen veel actiever en enorm hongerig. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de spijsvertering werkt.

De beschikbare voeding, en dus de ingrediënten, in de vijver veranderd niet vanzelf zoals in de natuur. Dit zullen wij zelf moeten doen, we dienen ervoor te zorgen dat de juiste voeding gebruikt wordt voor het desbetreffende seizoen. Wij proberen je daarom een handje op weg te helpen met de juiste voeding voor het najaar en de winter.

Welk voer kan ik gebruiken tot 10 graden Celsius?

In september, oktober en november zijn de temperaturen vaak nog prima. De watertemperatuur blijft in deze periode meestal boven de 10 graden. Zeker wanneer het water nog om en nabij de 14 tot 16 graden is, kunnen de vissen erg gretig zijn. Wintervoer is dan nog wat te vroeg, een tussenvoer is perfect voor deze tijd. Je kunt denken aan de volgende voertjes.

  • Saki Hikari Multi Season
  • Hikari Staple
  • Hikari Friend
  • Takazumi Vital
  • Probites Spring-Autumn

Voer te gebruiken onder de 10 graden Celsius

Als de watertemperatuur echt begint de zakken, moet er steeds meer aandacht besteed worden aan de juiste voeding. Zorg ervoor dat de voeding licht verteerbaar is. Hoe lager de watertempratuur, hoe minder snel koi het voer verteren. Onderstaand een greep uit de mogelijkheden onder de 10 graden.

  • Saki Hikari Multi Season (één keer per dag)
  • Hikari Wheat-germ (zinkend of drijvend)
  • Takazumi Easy (zinkend) of Takazumi Vital (drijvend)
  • Probites Winter-Care (zinkend)

Ook kun je garnalen onder de 10 graden Celsius prima voeren. Verse garnalen of garnalen uit de diepvries (ook ongepeld!) doen wonderen.

Lees verder.. na de winter weer starten met voeren

Lees ook verder hoe en wanneer je na de winterperiode weer kunt beginnen met voeren: Starten met voeren na de winter.

Geef een reactie