Starten met voeren na de winter

Je bekijkt nu Starten met voeren na de winter
Tijd voor winterstop

Voeren blijft natuurlijk een van de leukste dingen van de hobby. De gulzige bekjes die boven water uitkomen, iedereen leeft er naartoe. Dat missen we een beetje tijdens de winter, veel mensen stoppen namelijk met voeren wanneer het kouder wordt. En laten we eerlijk zijn, de winter en de voerstop heeft voor ons als vijverliefhebbers alweer lang genoeg geduurd.

Ieder jaar opnieuw zorgt dat weer voor vele vragen van klanten, wanneer is nu het beste moment om weer te beginnen met het geven van voeding aan onze geliefde koi?

Hongerige tosai
Hongerige tosai

Winterstop

De winterstop wordt vaak ingelast door koihouders met een vijver die niet geïsoleerd is. De spijsvertering bij koi werkt namelijk net even anders dan wat wij gewend zijn, deze is namelijk volledig afhankelijk van de watertemperatuur. Koi hebben geen maag, maar juist alleen een darmkanaal welke zorgt voor de vertering en opname van de voedingsstoffen. Hoe lager de watertemperatuur is, hoe minder snel het voer verwerkt en verteerd wordt. De noodzaak om te stoppen met voeren volgt hierdoor, dit gebeurt vaak bij een watertemperatuur van ongeveer 6 graden Celsius.

In de meeste gevallen laten de vissen zelf merken dat er gestopt kan worden met voeren. Ze komen niet meer direct naar je toe, en tonen weinig interesse meer in het korrelvoer wat aangeboden wordt.

Is een voerstop in de winter altijd nodig?

Mudponds Japan
Mudponds Japan

Niet altijd is het nodig om te stoppen met voeren. Wanneer de vijver voldoende beschut, overdekt of zelfs verwarmd is, kan er de gehele winter met kleine beetjes doorgevoerd worden. Dit heeft zelfs de voorkeur, het zorgt ervoor dat er voldoende bacteriën werkzaam blijven in de filters. Het gehele ecosysteem blijft hierdoor beter ‘leven’, wat een groot voordeel met zich meebrengt in het voorjaar.

Wanneer starten we met voeren na de voerstop?

De grote vraag blijft wanneer er weer voeding gegeven kan worden aan de koi. De voorkeur gaat hierbij uit naar het beginnen met voeren boven de 6 graden Celsius watertemperatuur. In combinatie met enige zekerheid dat we er vanuit kunnen gaan dat de watertemperatuur niet meer lager zal worden als deze 6 graden. Het is ook prima om pas te starten bij een watertemperatuur van 8 graden Celsius. Meestal merk je het direct al, de vissen komen weer wat verder omhoog en worden al nieuwsgieriger.

Wat ook belangrijker is, zorg ervoor dat er kleine hoeveelheden gegeven worden. Het liefste niet vaker dan één keer per dag na een volledige voerstop. Bouw dit rustig op naar gelang de watertemperatuur stijgt.

Welk voer is geschikt om mee te starten

Er zijn meerdere voeders die gebruikt kunnen worden direct na de winterstop. Dit gaat om licht verteerbare soorten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de wheatgerm varianten van verschillende merken.

Onderstaand een klein lijstje van veelgebruikte voersoorten waarmee het beste gestart kan worden direct na de winter.

  • Hikari Wheat-Germ
  • Saki Hikari Multi Season
  • Takazumi Easy (zinkend) en Takazumi Vital
  • Probites Winter-Care (zinkend) of Spring-Autumn

Geef een reactie