Jouw vijver de winter door zonder problemen

Je bekijkt nu Jouw vijver de winter door zonder problemen
Wilkoi vijver in winter

De winter doorkomen als vijverbezitter is niet het meest fijne. Juist deze periode is misschien wel het moeilijkst voor ons. Alleen al omdat onze Koi helaas niet meer direct naar ons toe komen wanneer we in de buurt van de vijver komen. Plus, we hebben met deze kou zelf ook wat minder zin om naar de vijver te gaan. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste handelingen die je kunt verrichten om zonder problemen de winter door te komen? Wij zetten de belangrijkste tips op een rij.

De meeste vragen die wij krijgen gaan over deze onderwerpen

  1. Laat de vijverpomp aan staan
  2. Zorg dat je je filter of leidingen niet kunnen bevriezen
  3. Zorg voor goede waterwaarden, vooral de zuurgraad!
  4. Zorg voor minder stroming in de vijver
  5. De UV lamp van mag je uitschakelen
  6. Pas het voer en de hoeveelheid ervan aan

1. Laat de vijverpomp aan staan

Ook in de winter moet jouw vijverpomp gewoon aan staan. Heb je een regelbare vijverpomp, dan mag je wat minder water verpompen. Vissen ontlasten het gehele jaar en brengen daarmee afvalstoffen in het water: je vijverpomp en daarmee filter moet blijven werken. Dit zorgt ook voor minder problematiek in het voorjaar.

2. Zorg dat je filter en leidingen niet kunnen bevriezen

Leidingen waar water langzaam doorheen stroomt zijn gevoeliger voor bevriezing. Het resultaat daarvan is een overlopend filter of nog erger kapotte gebarsten leidingen of filterbakken met alle gevolgen van dien. Zorg voor maatregelen, zoals bijvoorbeeld bubbeltjesfolie of andere vormen van isolatie rondom je filter en leidingen.

Mudpond in de winter
Mudpond in de winter

3. Zorg voor goede waterwaarden, vooral de zuurgraad

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, waterkwaliteit is het belangrijkste om jouw Koi en overige vijverbewoners gezond te houden. In de winter wordt vaak wat minder water ververst, het resultaat is dat de carbonaathardheid (kH) en zuurgraad (pH) alsmaar blijven zakken. Tot het moment dat de carbonaathardheid zo laag is, dat de zuurgraad ‘crasht’. We noemen dat een pH crash. Dit heeft vaak directe vissterfte als gevolg. Belangrijk dus: blijf in de winter verversen en zorg dat de kH waarde hoog genoeg blijft. Minimaal 5 is ons advies. Vertrouw je het niet? Kom even langs bij ons in de winkel met wat water, dan controleren wij of de waarden in orde zijn.

4. Minder stroming in de vijver gedurende de winter

Vissen zullen in de winter bij flinke kou verder naar de bodem toe trekken. Ze zoeken een rustig plekje op in de vijver. Zorg daarom in de winter voor minder stroming. Je hebt daardoor minder beweging in het water, waardoor de waterlagen die verschillende temperaturen hebben ook niet vermengd worden. Het resultaat is dat de bodem wat warmer blijft, en de Koi daar rustig kunnen overwinteren. Extra stromingspompen staan in de winter dus zeker uit.

Japan mudponds in de winter
Japan mudponds in de winter

5. De UV lamp mag in de winter uitgeschakeld worden

UV heeft één belangrijk doel, en dat is het bestralen van zweefalgen. De groene zweem die je vaak in het voorjaar in je vijver kunt krijgen. Dit ontstaat voornamelijk door zonlicht, wat in de winter veel minder van toepassing is. Door de lage watertemperatuur, minder voer en minder zonlicht is het niet nodig om de UV lamp ingeschakeld te hebben staan. Deze mag dus gewoon uitgezet worden. Vergeet deze natuurlijk niet weer in te schakelen wanneer het voorjaar op komst is.

6. Pas voer en de hoeveelheid ervan aan

In de winter gebruik je voer wat geschikt is voor de winterperiode. Voer wat gemakkelijker en sneller verteerbaar is. Voorbeelden hiervan zijn de bekende Hikari Wheat-Germ en bijvoorbeeld ProBites Winter Care. In de winkel kunnen wij jou precies alle details uitleggen, wat betreft hoeveelheid voer en welke soort het meest geschikt is voor jouw visbezetting in de vijver en welk voer voor dat moment het meest geschikt is.

Geef een reactie