Het uitzetten van koi en andere siervissen lijkt steeds vaker voor te komen. Zeer recent was een relevant item in het nieuws, de Veenendaler Hans die zijn 280 siervissen afgelopen jaar heeft uitgezet in een gracht. Hij ontvang recent een brief van het Ministerie van Economische Zaken, hij heeft de Flora- en faunawet overtreden en krijgt de opdracht om de door hem uitgezette siervissen te vangen.
Normaliter zouden de goudvissen niet kunnen ontsnappen uit de gracht. Er blijkt alleen een afwateringssysteem aanwezig te zijn, welke in open verbinding staat met andere wateren in de nabije omgeving. Via deze weg is het mogelijk zijn dat de eitjes van de uitgezette siervissen in een ander water kunnen uitkomen, wat gevolgen kan hebben voor de verspreiding. Hierdoor is Hans genoodzaakt ervoor te zorgen dat voor 8 april alles netjes gevangen is. Een aardige klus voor hem, gelukkig is er al voldoende hulp aangereikt door omstanders.
bron: RTL nieuws
Koi in de natuur
Het goudvissenprobleem in Veenendaal brengt ons naar koi die in de natuur worden uitgezet. Dat lijkt immers maar al te vaak voor te komen. Koi worden uitgezet in een sloot, gracht of ander openbaar water. Voor veel karpervissers is het zelfs niet de eerste keer dat een koi gevangen wordt in de natuur. Sommige vinden het spectaculair om een dergelijke siervis te vangen, andere balen juist van de aanwezigheid van siervissen in openbare wateren. Het hoort gewoon niet, geven ze aan.
Is het wijs om koi uit te zetten?
Los van de vraag of het verboden is of niet om koi uit te zetten in de natuur, komt de volgende vraag naar voren of het überhaupt een goed idee is om een koi uit te zetten in de natuur. Wat als het gevolgen heeft voor het huidige visbestand wat aanwezig is in het openbare water? Bijvoorbeeld door het overbrengen van bacteriën en ziekten, of zelfs het overbrengen van KHV. Ook wanneer visverenigingen karper uitzetten komt het geregeld voor dat vissen van de oude populatie sterven, het moet geen fijn gevoel geven wanneer dit gebeurt door het uitzetten van jouw siervis.
Wees verstandig en denk na voordat je een koi, goudvis of andere siervis in de natuur plaatst. Het laatste wat we als liefhebbers willen is dat er eenzelfde uitspraak zoals in Spanje tot stand komt. Verpest het dan ook niet voor de natuur, medehobbyisten en sportvissers.
Verbod op Koi in Spanje
In 2016 is er in Spanje een uitspraak gedaan waarbij koi op de verboden lijst terecht zijn gekomen. Kort gezegd heeft dit als gevolg voor de Spanjaarden dat er geen koi aangekocht, verkocht, getransporteerd, gehouden of kweek mag voorkomen binnen de landgrenzen van Spanje. Wat serieuze gevolgen heeft voor de hobby. Spanje is niet het enige land, ook in de VS zijn er staten die koi verbieden. In Maine wordt bijvoorbeeld de import en transportatie van koi over de staatsgrenzen verboden.