Ontwikkeling Shiro Utsuri kweker Omosako

Je bekijkt nu Ontwikkeling Shiro Utsuri kweker Omosako

Ontwikkelingen van koi zijn altijd mooi om te volgen. Het maakt dan in onze ogen niet eens uit of het gaat om zeer recente ontwikkelingen of ontwikkelingen uit het verleden. Van alles kan men leren. Vandaar dat we de ontwikkeling van een Shiro Utsuri uit de oude doos halen, waarvan de meest recente foto afstamt uit maart 2014.

Terug naar 2012

Bowlfoto Shiro Utsuri aankopen 2012

Eerst wat korte achtergrond informatie over deze Shiro Utsuri, die als nisai (tweejarig) in 2012 is aangekocht bij dé Shiro Utsuri kweker uit Japan. Namelijk Omosako, gevestigd in het zuiden van Japan. Op moment van aankoop had deze Shiro Utsuri een lengte van +/- 38-40 cm en werd door de kweker bestempeld als vrouwelijk exemplaar. Dit konden we onze neus niet voorbij laten gaan… wat een huidkwaliteit!

Omosako Koi Farm ontwikkelingen / ouderdieren

Ontwikkeling

Je hebt het vaak al eens gelezen of gehoord, een Shiro kan het beste worden aangekocht wanneer deze nog licht van kleur is. “Het sumi komt vanzelf” wordt er beargumenteerd. Sumi staat hier voor zwart, wat een relatief eenvoudige kleur is om in ons vrij harde Nederlandse vijverwater verder te ontwikkelen. En dat klopt ook duidelijk, wanneer we naar de ontwikkeling van deze koi kijken.

Omosako Shiro Utsuri ontwikkeling

Kijk maar eens hoe duidelijk het sumi begint in te kleuren. Vanaf een schim, waarbij het sumi lichtjes doorschijnt, tot plekken waar het sumi al echt lakzwart begint te worden. Bij het aanzien van de foto uit 2012 verwacht je haast geen sumi bij de kop, terwijl er twee jaar later al een volledig patroon zichtbaar begint te worden. Een kwestie van geduld is het vaak.

Shiro Utsuri (2014) ontwikkeling

Ook in de borstvinnen is wanneer de Shiro aangekocht wordt haast geen sumi zichtbaar. Twee jaar verder beginnen er al duidelijke vlekken te verschijnen, we noemen dit ‘motoguro’. Dit verschijnsel wordt onder andere bij Shiro en Showa gewaardeerd, het zorgt voor een mooie balans wanneer gelijkmatig verdeeld.

Een vereiste voor een mooie Shiro Utsuri is een sneeuwwitte huid. Al lijkt het allemaal om het sumi te gaan, niets is minder waar. Lakzwart sumi zal nooit écht lakzwart tonen wanneer de witte delen op de koi niet écht wit zijn. Wat betreft shiro of shiroji (wit), is er bij deze koi geen klagen. Twee jaar verder is het wit alleen maar zuiverder van kleur geworden.

Wat betreft groei is er helaas niet de meest wenselijke ontwikkeling doorgemaakt. In twee jaar tijd, van nisai tot yonsai, is deze Shiro van +/- 40 cm naar +/- 55 cm doorgegroeid. Er mag geen klagen zijn gezien de huidkwaliteit van deze Shiro, maar betere en meer groei is natuurlijk altijd wenselijk.

Verdere ontwikkeling

Wat is jouw mening over de ontwikkeling van deze Shiro Utsuri? Is dit een ontwikkeling volgens verwachting of had je deze ontwikkeling van het sumi niet zien aankomen?

Wanneer mogelijk, zullen we in de toekomst nog eens een update plaatsen over de verdere ontwikkelingen van deze Shiro.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Rik

    Het ech wit duurt helaas nog 5 jaar voor het op,de kop ook echt hagelwit wordt denk ik

    1. Wilkoi

      De kop zal inderdaad wat langer duren, Rik. Het zou mooi zijn als we van deze Shiro nog eens een foto mogen ontvangen van de bezitter!

Geef een reactie