Doitsu in detail: ontstaan en typische kenmerken

Je bekijkt nu Doitsu in detail: ontstaan en typische kenmerken

De term doitsu wordt gebruikt als term om aan te duiden dat we spreken over een schubloze variant. Voor karpervissers ook wel bekend als spiegelkarpers. Ook voor normaal geschubde koi is een Japanse benaming, waarvoor “wagoi” gebruikt wordt.

Doitsu

Waar komt de term doitsu vandaan?

De benaming doitsu is gegeven door de Japanners. Doitsu wordt in het Japans uitgesproken zoals het geschreven wordt, maar dan door de laatste “u” weg te laten. We spreken dus eigenlijk “doits” uit. De schubloze karper, of spiegelkarper, stamt af uit Duitsland. Vandaar deze benaming van de Japaners.

Rond 1900 zijn de eerste “Duitse” karpers geïntroduceerd in Japan. Het voornaamste doel van de Duitse karper is consumptie, waarvoor ook deze variant in Japan terecht is gekomen. De voordelen van de schubloze exemplaren waren dat deze gemakkelijker schoon te maken waren voor consumptie. Daarnaast is de lichaamsbouw steviger en hoger, ook groeide deze Duitse karpers snel waardoor er in kortere tijd meer vis voor consumptie geproduceerd kan worden.

Doitsu Japanse koi

Een mooi detail om te weten, is dat de schubloze koi varianten die we hedendaags kennen, allen afstemmen uit één zending schubloze karpers uit Duitsland. Waarmee in Japan gekweekt is voor consumptie en deze later gebruikt zijn om te kruisen met siervissen: de Japanse koi.

Typische kenmerken voor schubloze koi

Doitsu Chagoi met duidelijk zichtbare schubben langs de zijlijn en rug.

Wanneer we een vergelijking maken tussen geschubde en schubloze koi, vallen een aantal kenmerken duidelijk op. De belangrijkste kenmerken worden opgesomd:

  • Doitsu hebben een rondere bouw in vergelijking met geschubde koi. Ze zijn vaak wat korter en meer gedrongen gebouwd.
  • De typische hoge rug is een opvallend kenmerk voor doitsu.
  • Wanneer er schubben aanwezig zijn op een doitsu, zijn deze groot en vaak rommelig geplaatst.

Ook zijn een aantal typische “doitsu” schubbenpatronen waar te nemen:

  • Enkel schubben langs de rugvin, met soms een aantal bij de staartwortel.
  • Een zichtbaar rij van schubben langs de zijlijn van de koi.
  • Een zichtbare rij van schubben over de rug van de koi.
  • Volledig geschubd patroon, enkel zijn de schubben warrig en groter dan bij een schubkarper. Dit wordt vaak volschub genoemd.

Kleurverschil tussen doitsu en wagoi

Shusui, ook een Doitsu variant.

Wanneer er geen schubben op een vis aanwezig zijn, zou je verwachten dat de kleuren beter overkomen en scherper kunnen zijn. Dit hoeft niet direct waar te zijn, maar er zijn duidelijke verschillen.

Schubben hebben voor de sierlijkheid ook een functie. Ze zorgen voor meerdere lagen en diepte in de kleuren van een koi. Dat klinkt vreemd, maar met een kleine uitleg kan dit wat verduidelijkt worden. Schubben zorgen voor structuur op een vis. De onderliggende kleur pigmentatie die aanwezig is in de huid, schijnt deels door de schubben heen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren net anders weergegeven kunnen worden dan ze daadwerkelijk zijn. Een extra laag glans is hierbij goed te begrijpen. Ook moet je denken aan het fukurin, wat diepte in de kleur aanbrengt en zorgt voor een ander effect.

Lees ook: Fukurin bij Koi: Wat betekent het begrip?

Waar we ook aan moeten denken, is dat sashi verloren is bij een doitsu. Dit zorgt ervoor dat de lijnen van de patronen beter zijn afgetekend. Er is immers geen tussenlaag die lichtjes kan doorschijnen. Nee, we kijken direct op de huid en de kleur. Vooral met een zwarte huid is dit goed zichtbaar. Bij geschubde koi moet de kleur zwart door de schubben heen ontwikkelen. Terwijl we bij Doitsu direct op de zwarte kleur kijken.

Het resultaat van schubben of geen schubben is dus niet dat de kleur een andere kleur krijgt door de schubben, maar juist net een ander effect meegeeft.

Geef een reactie