Het filter spoelen beu? Start met trommelen!

Je bekijkt nu Het filter spoelen beu? Start met trommelen!

Je filter niet meer spoelen… en de rest van dit vijverseizoen heerlijk genieten van de vijver? Zonder gedoe met schoonmaken? Nooit meer last van die vervelende borstels die als maar vol met algen en derrie zitten, of die zeef die je dagelijks moet leeghalen? Dat kan gewoon, start dan met ‘trommelen’!

Easy Drum bovenaanzicht

We krijgen steeds vaker vragen over het onderhoud aan de vijver. Hoe kan dat eenvoudiger? Zijn er geen manieren om dit sneller te doen? Of waarom de eerste kamer in het filter, met bijvoorbeeld borstels, of zelfs een zeef voor het filter, nog steeds veel vuil doorlaat? Enkele jaren geleden is in de vijverwereld het trommelfilter geïntroduceerd. Niet geheel nieuw, in de viskweek wordt deze apparatuur immers al jaren toegepast. In die tijd nog niet te betalen, maar hedendaags is dit een ander verhaal. De Easy Drum heeft haast de prijs van een zeef! Voor vijverbezitters geweldig, want wat een werk scheelt dit.

Fijner filteren

En dat niet alleen, trommelfilters filteren gewoonweg veel fijner dan de andere type voorfilters die we kennen. Neem filterborstels, die een groot deel van het vuil doorlaten en daarnaast arbeidsintensief zijn. Om nog maar te zwijgen over zeeffilters, die vaak niet fijner gaan dan 300 micron (wat overigens wenselijk is, anders mag je om de paar uur de zeef schoonvegen!). Een ander nadeel van een zeef is dat het vuil op de zeef blijft liggen, totdat het eraf gehaald wordt. Doordat dit gebeurt en er constant water langs blijft lopen, slaat het vuil langzaamaan kapot waardoor de fijne stukjes alsnog door het zeefblad vallen.

Dit moet beter kunnen. De Easy Drum heeft een “trommel” van 70 micrometer (70 duizendste deel van een millimeter, 0,07 millimeter). Nog fijner, waardoor haast al het vuil, van algen tot ontlasting, wordt afgevangen in de trommel.

Het vuil automatisch, zonder enig werk, wegspoelen

Easy Drum

Het vuile water komt wanneer de pomp in de vijver ligt, aan de binnenkant van de trommel uit. En wanneer je een bodemdrain of skimmer hebt, via deze leidingen aan de binnenkant van de trommel uit. Er is maar één uitweg voor het water, en dat is het 70 micrometer RVS doek. Hierdoor zal het vuil achterblijven aan de binnenkant van de trommel, en het water ontsnapt door het doek.

Je zult begrijpen dat binnen de kortste keren dit 70 micrometer RVS doek verzadigd is, en daardoor het water niet meer naar buiten kan stromen. Daarvoor is een vlottersysteem aangebracht. Wanneer er niet meer genoeg water naar buiten stroomt, zal de vlotter dit detecteren en wordt de spoelfunctie aangezet. Het trommelfilter gaat draaien en kleine vlakstraal sproeiers spuiten krachtig het doek schoon met water. Het vuil loopt via een goot het trommelfilter uit. En de vijverpomp kan ongestoord door blijven pompen.

Voorzien van 40 Watt amalgaam UV

Voor het schone water uit het trommelfilter loopt, moet het eerst langs een 40 Watt amalgaamlamp. Deze heeft als functie om zweefalgen te vernietigen, net als normale UV lampen.

Dat lijkt misschien weinig, maar een amalgaamlamp is vele malen krachtiger als een standaard UV lamp. We kennen genoeg voorbeelden van vijvers met een inhoud van ruim 30.000 liter die helder blijven op één van deze lampen!

Niveaudetectie

Om het compleet te maken, zijn de Easy Drum controlekasten uitgerust met niveaudetectie functie. Het vlottersysteem kent meerdere functies. Niet alleen het niveau detecteren om te bepalen of de spoelfunctie geactiveerd moet worden, maar daarnaast ook niveaudetectie om te bepalen of er gevaar is voor de vijverpomp om droog te lopen. Of misschien zelfs de complete vijver leeg te pompen. Wanneer het waterniveau te ver zakt, zal het trommelfilter, de vijverpomp en UV lamp uitgeschakeld worden.

Eigenschappen Easy Drum trommelfilter

Easy Drum compleet
  • Geschikt voor een waterflow van 20.000 liter per uur.
  • Toepasbaar in zowel gravity (bijvoorbeeld in filterput) als pompgevoede opstelling(wanneer de pomp in de vijver ligt).
  • Zeefpanelen van 70 micron RVS 316.
  • Niveaubewaking (spoelt automatisch bij vervuiling, schakelt pompen/UVC uit bij zakken van waterniveau).
  • 2x 110 mm invoer (drains, skimmer of pomp).
  • 1x 110 mm uitvoer (naar pomp/biologisch filter).
  • 110 mm vuilafvoer goot.
  • 40 Watt Amalgaam UV lamp.
  • Bedieningskast IP 44.
  • 2 jaar garantie.

Heb je vragen of ben je benieuwd hoe dit trommelfilter er in het echt uit ziet?

Bij Wilkoi ben je aan het goede adres. De Easy Drum en andere trommelfilters staan normaliter op voorraad in de winkel. De kennis van dit type filter en daarnaast alle benodigde aansluitmaterialen zijn altijd aanwezig.

Geef een reactie