Isa Showa: Ontwikkeling van Hi patronen

Je bekijkt nu Isa Showa: Ontwikkeling van Hi patronen

Je hebt het vast wel eens gehoord: Het rode patroon is stabiel en veranderd in de loop van de jaren eigenlijk niet meer. Rood wordt niet meer, maar kan wel minder worden. Vooral bij de selectie van jonge vissen, voornamelijk bij tosai, zijn dit uitspraken die genoemd worden. Maar de vraag is, gaat dit eigenlijk wel op? Is het daadwerkelijk zo dat rood niet kan vermeerderen of uitbreiden? Kortom wat interessante vragen die we in de winkel krijgen om eens dieper om in te gaan met wat toelichting en bijbehorende foto’s.

Ontwikkeling in de rode kleur, factoren en stimulans

We gaan in deze blog niet volledig in op alle facetten van het rood. Vanaf hier benoemen we rood met Hi, de Japanse (koi term) die gebruikt wordt voor rood. We willen voornamelijk laten zien wat er kan gebeuren met het Hi patroon en de intensiteit. Wel benoemen we hier de belangrijkste factoren die een grote invloed hebben op het hi.

Allereerst bepalen genetische eigenschappen de vormen en diepte van het Hi. Verder bepalen de omgeving en dus hier relevant aan de waterkwaliteit in grote mate hoe mooi het rood kan zijn of worden. Voedsel is daarnaast een zeer belangrijke factoren, zonder de juiste stimulans kan al het goede niet uit de vis komen. Hiervoor wordt onder andere astaxanthine gebruikt. Lees hier meer over het effect van kleurvoer.

Ook de leeftijd bepaald voor een groot gedeelte hoe het Hi ontwikkeld en in de loop van de jaren veranderd. Dit laatste heeft vooral te maken met de intensiteit van de kleur.

“Door het rood heen kijken”

Jonge koi hebben vaak een andere kleur Hi dan oudere vissen. Er zijn veel kwekers waarbij je op jonge leeftijd voor een deel nog door het Hi heen kunt kijken. Dat klinkt wat raar, maar als je goed kijkt in onderstaande voorbeeld zie je op de linker foto het schubbenpatroon duidelijk in het Hi. Het lijkt alsof er witte randjes rondom de schubben zitten. Vooral wanneer de vis in een gebogen houding ligt, kijk je zo tussen het Hi door naar de witte randen. Ook toont het Hi zich in deze foto nog soft, er zijn duidelijk intensiteitsverschillen in de patronen zichtbaar.

Groeien de patronen?

We kijken naar een Isa Showa, over een periode van twee jaar. De linker foto is gemaakt op éénjarige leeftijd. Twee jaar later is de rechterfoto gemaakt, waarbij de Showa Sansai is (drie jaar). Op het eerste oog lijkt er niet direct veel veranderd. Vooral opvallend is het sumi wat duidelijk sterker omhoog begint te komen. Kijk maar eens naar de borstvinnen, de neus en het midden van de kop.

Wat deze Showa nu extra bijzonder maakt is dat de Hi patronen in beweging zijn. Op de kop groeit het patroon naar elkaar toe, ook op de schouder is het Hi breder en vooral dieper geworden. Eigenlijk zijn alle Hi patronen groter geworden en intenser geworden. Had je dat zien aankomen?

Isa Showa, van Tosai naar Sansai

Verschuiven, groter en breder

Het belangrijkste wat we willen laten zien met deze Showa is dat Hi niet altijd 100% vastgenageld zit. Het kan weldegelijk verschuiven, groter en breder worden. Grote veranderingen zijn normaal gesproken uitgesloten, maar veranderingen als zichtbaar bij deze Showa komen vaker voor. Het misstaat deze Showa in ieder geval niet, wat een huidkwaliteit!

Geef een reactie