Japanreis 2017: Selectiedag Marudo Koi Farm (deel 5)

Je bekijkt nu Japanreis 2017: Selectiedag Marudo Koi Farm (deel 5)

Vandaag is alweer de zesde dag van de Japanreis. Het einde is alweer in zicht, wat gaat de tijd snel als je het naar je zin (en druk!) hebt. Vandaag stond natuurlijk de selectie bij Marudo al op het programma, verder zijn we onder andere op de Marusaka Koi Farm en opnieuw bij Hirasawa geweest voor een aantal mooie aankopen.

Kijkje op de Marusaka Koi Farm

De dag beginnen we bij Marusaka, die druk bezig is met het vrijmaken van zijn paden en wegen rondom de kwekerij. Teriyuki laat ons eerst zijn nisai zien welke te koop zijn. We treffen hier een bak aan waar twee fraaie ki shusui (gele shusui) in rondzwemmen. Deze vissen zullen later op de Niigata Auction verkocht worden, een koiveiling georganiseerd door de kwekers van deze regio. Helaas dus niet te koop. Hierna gaan we door naar zijn tosai koihuis welke te koop worden aangeboden. Mogelijk bestellen we later hiervan nog na, maar op dit moment hebben we vergelijkbare tosai al in gedachte bij andere kwekers. Als laatste vragen we of we een kijkje mogen nemen bij zijn tosai tategoi, de beste éénjarige visjes welke de kweker nog een jaar bewaard om verder op te groeien in de buitenvijvers.

Selectiedag bij Marudo

De volgende stop is de Marudo Koi Farm, eerder deze week hebben we een afspraak gemaakt om bij hoge uitzondering twee boxen te selecteren uit zijn vijvers welke niet verkocht worden. Dit is gelukt doordat Antheny hier eerder in de zomer werkzaam is geweest op de farm. Marudo laat de vissen normaal liever zelf een jaar langer opgroeien voordat hij deze verkoopt. De koi welke we hier selecteren zijn tussen de 20 en 30 cm. In deze selectie zitten onder andere yamabuki ogon, (doitsu) karashigoi, chagoi, platinum ogon, asagi en kabuto. Daarnaast hebben we een aantal van zijn nieuwe variëteit geselecteerd, namelijk asagi soragoi. Dit is een kweek  waarmee kweker Marudo twee jaar geleden mee gestart is. Ontstaan door het kruisen van een vrouwelijke soragoi met een mannelijke asagi. In onderstaande video is een deel van de geselecteerde koi te zien.

Opnieuw aankopen bij Hirasawa

Eerder deze week zijn we al bij de Marusei Koi Farm geweest en hebben we hier al een mooie box geselecteerd. Ondertussen hebben we alle kwekers waar we langs wilde gaan gehad, en hebben we besloten terug te gaan naar deze kweker voor een zoekopdracht van een klant. We hadden een aantal goede sanke zien zwemmen waar we wel een mooie selectie uit konden halen voor de winkel. Het gaat om nisai met afmetingen van +/- 40 cm. We konden de box niet vol krijgen met alleen sanke, daarom besloten we een paar bakken verder te zoeken voor een andere variëteit. En dat is gelukt, een hi utsuri met heel schoon hi. In het hi (rood) is haast geen zwart te bekennen, wat bij hi utsuri vrij uitzonderlijk is.

Einde reis in zicht

We blijven maar zeven dagen in Japan, morgenochtend is de terugvlucht al. Daarom reizen we vandaag alvast richting Tokio. Matcho brengt ons naar het station van Nagaoka, de dichtst bij gelegen stad waar we direct kunnen instappen op de Shinansen richting Tokio. Morgen vroeg gaan we verder richting het vliegveld, waar een vliegreis van 12 uur op ons wacht.

Alle Japanreis 2017 artikelen

Geef een reactie