Japanreis 2017: Sneeuwpret (deel 3)

Je bekijkt nu Japanreis 2017: Sneeuwpret (deel 3)

De dagen vliegen voorbij, dag vier van de Japanreis alweer. Vandaag is er haast over de gehele dag sneeuw gevallen, “yuki” in het Japans. En dat was op sommige plaatsen best veel, zo rondom het hotel is een laagje van 10-15 cm gevallen. Verder naar de bergen is op de meeste plekken meer gevallen.

Sneeuwpret

Verwarmde tosai huis Izumiya

Water aftappen Izumiya Koi Farm

De dag zijn we begonnen met een bezoek aan het tosai huis van kweker Izumiya. Keyta ontvangt ons en tapt ook direct een laag water af uit de bassins voor de constante stroom van vers water welke plaatsvindt. Niet zonder reden, vanzelfsprekend is een flinke waterverversing essentieel om tosai op te groeien met deze aantallen die er rondzwemmen. Daarna wordt er een vijver met tosai kin ki utsuri afgevangen met sleepnet. Welke verder geselecteerd worden. Keyta spreekt een aardig woordje Engels vanwege zijn studie in het buitenland, dat is fijn om wat informatie in te winnen over zijn tosai en de voeding welke ze gebruiken. Na het bezoek gaan we door naar de volgende farm, Marudo!

Voorkeursbehandeling

Wat een voordeel dat we iemand bij ons hebben die hier heel wat weekjes heeft doorgebracht, we worden meegenomen naar de beste vissen van deze kweker. Onder andere de beste yonsai (4 jaar) en ouder. En dat is indrukwekkend, wat een body hebben deze koi!

Na de rondleiding door de eerste koihuizen, gaan we door naar het volgende koihuis. Hier zijn een groot aantal koi aanwezig, in bassins die verwarmd zijn en waar flink gevoerd wordt in de winter. Hieruit vissen aankopen is niet mogelijk zegt het vrij nieuwe personeelslid van de farm. Jammer, dit was een mooie selectie geweest voor de winkel.

Wat later arriveert de broer van Hisashi (Marudo), Shinji, waar we even mee kunnen bijpraten in gebrekkig Japans. Enthousiast zijn we, vooral Antheny, om de familie weer even te zien. Samen met Shinji loopt Antheny nog even terug om de vissen in de verwarmde bassins te bekijken. En niet zonder resultaat, na de vraag of we uit dit bassin mogen selecteren, krijgen we toestemming van Shinji. Vandaag gaat dit alleen niet meer lukken, daarom worden we gevraagd om later even terug te komen. Heel gaaf, maandag ochtend staan in de planning om bij Marudo een hele mooie selectie te maken.

Lunchen

Na een bedankje en geschenk aan de huidige chef van de farm, Toshihiro, verlaten we de farm om te gaan lunchen. Vlak om de hoek is een goed restaurantje waar we garnaaltjes bestellen. Na de lunch rijden we naar het koihuis van de Ooya Koi Farm, vaak beter bekent als Kataoka.

Ooya Koi Farm

Samen met Matcho en Yobue gaan we vanaf hier verder omhoog de bergen in naar één van de andere koihuizen. Hier gaan we pas echt de sneeuw in, waar ruim een halve meter sneeuw is bijgevallen op de reeds aanwezige meter sneeuw. Flink ploeteren met de auto op het laatste stukje waar de verse sneeuw nog niet is weggeschoven. Maar allemaal niet voor niets, we hebben hier een doos vrouwelijke nisai met certificaat kunnen selecteren. Het gaat om drie asagi en een benigoi van +/- 45-50 cm op tweejarige leeftijd. Morgen halen we de certificaten op bij Kataoka, op de volgende blog volgt er meer over deze bijzondere aankoop.

 

Alle Japanreis 2017 artikelen

Geef een reactie