Kleurvoer voeren aan koi, nut of geen nut?

Je bekijkt nu Kleurvoer voeren aan koi, nut of geen nut?

Een discussie waar de meningen enorm verdeeld over zijn, is het gebruik van kleurvoer bij koi. Zelfs de professionals en winkeliers hebben geen eentonig antwoord, heeft kleurvoer nu wel of geen nut om te gebruiken.

Stel de vraag aan vijf verschillende serieuze hobbyisten, hoogstwaarschijnlijk zal geen van allen een eentonig antwoord kunnen geven. Het meest genoemde zal waarschijnlijk zijn: “Het zit in de vis, of het zit er niet in” en “Als het in de vis zit, komt het vanzelf”.

Soorten kleurvoer

Spirulina

Kleurvoeren zijn er van alle bekende merken koivoer. Niet alles kan met elkaar vergeleken worden, er zitten daadwerkelijk verschillen in. De belangrijkste kleurstoffen die in voeders gebruikt worden zijn spirulina, chlorella en astaxanthine. Je kunt hier meer lezen over deze ingrediënten en het effect van kleurvoer op Koi.

Verschil in kleurvoer is er weldegelijk, een kwalitatief hoogwaardig kleurvoer verbeterd de kleur, voornamelijk het hi (rood), zonder het shiroji (wit) van de vissen te belemmeren. Een hoogwaardig kleurvoer bevat over het algemeen spirulina, dat hoge gehaltes zeaxanthin bevat: een natuurlijke bron van kleurverrijking.

Caroteen is een andere natuurlijke kleurstof die aan veel voeders wordt toegevoegd. De werking hiervan is moeilijker te beoordelen, maar lijkt ook haar werking te doen over de langere termijn.

Garnalen als natuurlijk kleur bevorderaar

Astaxanthine is ook veelvuldig toegevoegd aan diverse kleurvoeders. Naast een verrijking van de rode kleur, heeft deze antioxidant een ontstekingsremmende werking. Astaxanthine kan aangetroffen worden in een bepaalde algensoort (Haematococcus Pluvialis), waardoor deze opgenomen kan worden door verschillende dieren. Waaronder zalmen, forel, garnalen, krabben en kreeften. Het is overigens dus ook geen toeval dat een flamingo zijn welbekende kleur heeft, zelfs deze vogelsoort heeft haar kleur te danken aan astaxanthine.

Het grootste verschil is zichtbaar op het shiroji, bij sommige voersoorten wordt ook het wit aangetast van de vis. Vanzelfsprekend is dit niet wenselijk.

Heeft het voeren van kleurvoer daadwerkelijk nut?

Kleurvoer heeft weldegelijk een effect. Duidelijk mag zijn dat vooral het rood sterk kan verbeteren. Het is waar dat goede vissen over het algemeen de kleur zelf goed weten te houden, echter moet de werking van kleurvoer niet onderschat worden. De kwekers in Japan zijn overigens niet al te zuinig met kleurvoer, en bekijk eens wat er uit de mudponds wordt gehaald in het najaar. Het vermengen van een kwalitatief kleurvoer met het dagelijkse voer is geen verkeerde keuze.

Kleurvoer

Helaas wordt vaak naar de naam op de verpakking van voer gekeken, wanneer er growth op een voer staat, moet het wel een goed voer zijn voor groei. Hoewel dit enigszins waar is, gaat het vanzelfsprekend om de ingrediënten en de voedingswaardes. Eiwit is voor groei een belangrijk meetpunt voor velen. Wanneer we een hoogwaardig groeivoer met een hoogwaardig kleurvoer gelijken op de voedingsanalyse aanwezig op de verpakking, komen we tot onderstaande tabel. Zoals zichtbaar, doet het kleurvoer niet onder wat betreft eiwitgehalte. Wat we hiermee willen zeggen, is dat kwalitatief hoogwaardig kleurvoer ook een goede bijdrage levert aan de groei en verdere ontwikkeling van koi. De groei zal niet zomaar stagneren of verminderen wanneer je kleurvoer toevoegt.

 Hoogwaardig groeivoerHoogwaardig kleurvoer
Ruwe proteïne (eiwitten)Min. 40%Min. 40%
Ruwe vettenMin. 9%Min. 6%
Ruwe vezelsMax. 2%Max. 2%
VochtigheidMax. 10%Max. 10%
Ruw asMax. 17%Max. 15%
FosforMax. 1,7%Max. 1,2%

Kleurvoer bij de kwekers in Japan

Zoals eerder aangehaald maken de Japanners gebruik van kleurvoer. Nee, het rood dat van de vissen afspat bij het afvangen van de mudponds hebben ze écht niet enkel te danken aan de waterkwaliteit, klei en zonlicht. Er is meer nodig, en dat is de juiste voeding die de kleuren ondersteunt.

Afhankelijk van de temperatuur wordt er afgestemd hoeveel kleurvoer er wordt vermengd met het overige voer. Verschil tussen kwekers zal er zeker zijn, duidelijk mag zijn dat kleurvoer in Japan ook wordt gebruikt hartje zomer.

Geef een reactie