Ginrin Matsukawabake naar ruimer water

Je bekijkt nu Ginrin Matsukawabake naar ruimer water

Deze Ginrin Matsukawabake is een briljante verschijning. Zo mooi zuiver wit over het lichaam en op de kop zien we Matsukawabake maar weinig. Met +/- 37 cm en tweejarig (nisai) is er geen klagen. Met het ginrin wat deze Matsukawabake heeft, glanst het wit er werkelijk vanaf. Deze variëteit zien we niet vaak terugkomen, wat een mooi exemplaar van deze soort extra speciaal maakt. Daardoor ook extra leuk om deze koi in de spotlight te zetten.

Matsukawabake kweker Kaneko

Achtergrond en kweker

Op 15 juni is dit exemplaar met een lengte van 37 cm verhuist naar een klantvijver verhuist. Op moment van bowlen kriebelt het toch wat bij ons, een exemplaar als deze valt niet mee om te vinden in Japan. Het doet goed te weten dat deze Matsukawabake verhuist naar een flinke ronde vijver waar de koi ruimbaan krijgt om te kunnen ontwikkelen. Maar wat zou het gaaf zijn deze vis later nog eens terug te zien.

De kweker is Kaneko, een kleine kweker die weet waarmee hij bezig is. Diverse variëteiten zijn hier te vinden, maar over het algemeen is de specialiteit Kujaku en Shiro Utsuri.

Matsukawabake

Dat sommige koi echte toverballen kunnen zijn, heb je vast al eens voorbij horen komen. De Matsukawabake is de geschubde variant van de Kumonryu. Kumonryu staan bekend als echte toverballen, en worden ook vaak drakenvissen genoemd. Het zwart (sumi) kan bij deze vissen, zeker op jonge leeftijd, nog flink veranderen. Deze veranderingen zijn ook waarneembaar bij Matsukawabake.

Veranderingen in het sumi treden op door het groeien en ouder worden van de vis, maar daarnaast ook veranderingen in de watertemperatuur en omstandigheden. Vooral bij vrouwelijke Matsukawabake zijn de veranderingen hevig, bij mannelijke exemplaren is het sumi stabieler.

Tussen de winter en de zomer kan een groot verschil waarneembaar zijn. Ook door de kleur van het water wordt het sumi beïnvloed. Hoe helderder het water van kleur is, hoe intenser het sumi van kleur zal worden. Andersom gaat hetzelfde op. In een donker gekleurde vijver, bijvoorbeeld een groene vijver rijk aan zweefalgen, zal het sumi lichter van kleur worden.

Verdere ontwikkeling?

Wij vinden het altijd leuk om bijzondere exemplaren te volgen in de ontwikkelingen. We hebben daarom afgesproken met de eigenaar om over een jaar een foto te maken. Waardoor we de ontwikkelingen toch een beetje kunnen volgen, wat enorm leerzaam kan zijn voor ons allemaal.

Hoe dit precies zal aflopen is lastig te voorspellen. Matsukawabake zijn redelijk onvoorspelbaar. Waardoor het afwachten is hoe het sumi zich gaat vormen. Normaal gesproken zal het zwart langzaamaan vanaf de achterkant en buik van de vis omhoog trekken. Hoe dit zal verlopen zien we volgend jaar …

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Marc

  Is er nog een vervolg geweest op dit bericht?

  1. Wilkoi

   Beste Marc, we hebben contact gehad met de klant die deze Matsukawabake aangekocht heeft. We gaan proberen hier binnenkort een artikel over plaatsen met een nieuwe foto.

   1. Marc

    Hoi, leuk om horen dat jullie hier een update op willen geven. Is al bekend wanneer het artikel verschijnt?

 2. stevin

  Ik.heb een vraag .
  Waneer is een ginrin matsubakawebake klaar met ontwinkeling kwa de kleur ?
  Want het zijn toverbal kois
  Of blijven die altijd veranderen?
  Vriendelijke gr stevin matthijsse

Geef een reactie