Temperaturen ver onder nul, wat te doen als vijverbezitter?

Je bekijkt nu Temperaturen ver onder nul, wat te doen als vijverbezitter?

Met temperaturen op komst ver onder de 0 graden, krijgen we toch nog een klein beetje winter. Met een vijver vraagt dat toch wat extra aandacht. Hoe doorstaan we deze week het beste, zonder gedoe en problemen?

Winter in Japan

We hebben in de afgelopen dagen heel wat vragen en mails gekregen over wat er het beste gedaan kan worden met de vijver. In onze laatste blog “Winter, niet altijd even makkelijk en zonder problemen” gingen we al in op de belangrijkste aspecten. Met deze blog willen we daaraan nog wat extra’s toevoegen.

Laat de vorst geen schade aanrichten!

We leren je niets nieuws wanneer we vertellen dat water dat bevriest uitzet. Een klein puntje van aandacht hier, want leidingen kunnen dus kapot vriezen. Zeker wanneer je leidingen hebt, gevuld met water, zonder doorstroming. Of wat dacht je van een kogelkraan in de buitenlucht met deze temperaturen?

Neem dan ook geen risico, en zorg ervoor dat je stilstaande leidingen leeg laat lopen of inpakt met wat isolatiemateriaal, zoals noppenfolie. Ook is het wijs de kogelkranen even in te pakken. Liever wat extra zekerheid, dan reparaties uitvoeren.

Temperatuur te laag voor Koi?

Koi zijn koudbloedig en kunnen daardoor gelukkig heel wat voorduren. Ergens houdt het wel op, en die grens komt in zicht wanneer we voor langere tijd temperaturen onder de 0 graden Celsius hebben. Heel snel gaat dat echter niet, vijvers met een minimale diepte van 1,5 meter zullen niet snel onder de 3-4 graden komen. Mocht dit wel gebeuren, zullen Koi in de overlevingsstand gaan. Echt plezant gaan ze dit niet vinden. Bij nog koudere temperaturen kunnen zelfs ijskristallen gaan vormen in het water die op de kieuwen kunnen afzetten.

Ijs op de vijver, is dat erg?

Luchtpompen

Zeker geen reden tot paniek wanneer er ijsvorming op de vijver is. Zorg er wel voor dat er altijd een opening in het ijs blijft, zodat het water kan luchten. Zorg voor een luchtpomp met een luchtschijf die door de beweging een opening in het ijs vrij houdt.

Mocht de vijver toch nog dichtvriezen, kun je een pan met warm water op het ijs zetten. Wat je zeker niet moet doen, is een wak in het ijs slaan of hakken. Dit kan namelijk grote schade aanbrengen aan je vissen!

Een heater gebruiken, veilig maar duur?

Koi Pro Heater

Voorkomen dat je watertemperatuur te laag komt, en voorkomen dat leidingen bevriezen. De simpelste oplossing is door een heater te plaatsen. In dit geval doe je er wel goed aan je vijver te isoleren. Met bijvoorbeeld een kap over de vijver.

Het probleem met heaters wat vaak naar voren gehaald wordt, is het energieverbruik. Wat deels wel klopt, zeker wanneer je de watertemperatuur naar 8 graden of hoger wil brengen. Aan de andere kant kun je deze puur inzetten voor de extreme kou. De thermostaat afstellen op 4 graden Celsius, en je zult zien dat deze amper aan zal slaan. De kosten vallen dan alles mee, en heb je de zekerheid dat de temperatuur nooit verder zal zakken.

Het trickle filter uitzetten bij vorst?

Je filter laat je in de winter gewoon doordraaien. Zo weet je zeker dat deze ingedraaid blijft, en je het voorjaar met de minste kans op problemen ingaat. Een trickle filter is net een ander verhaal. Deze zorgt snel voor afkoeling van je water bij lage buitentemperaturen.

Toch laat je een trickle filter in de ideale situatie ook gewoon aan staan. Met een temperaturen ver onder 0 wordt dit wel wat lastig. De kans op bevriezing stijgt wanneer je geen vorm van isolatie toepast. Door simpelweg enkele lagen noppenfolie om het trickle filter heen te draaien, voorkom je vorst, en schade. Het filter kan dan gewoon aan blijven. Controleer wel met regelmaat of er ijsvorming is.

Meer winterse tips

Lees meer winterse tips in: Winter, niet altijd even makkelijk en zonder problemen

Geef een reactie